Smart Sustainable Districts – Utrecht Beurskwartier

Utrecht Beurskwartier

Het Beurskwartier in Utrecht wordt een toonbeeld van duurzame en gezonde verstedelijking. Met de herontwikkeling van de westkant van het Utrechtse stadshart wil de gemeente samen met Jaarbeurs en andere partners een flinke sprong voorwaarts maken. Minder en langzaam verkeer, klimaat- en energieneutrale bouw, kundig waterbeheer en vergroening zorgen straks voor een prettige verblijfsplek en bieden ruimte voor nieuwe vormen van werken, wonen, winkelen en uitgaan.

©CU2030.nlIn het nieuwe centrum moeten straks alle eerdere (deel)ontwikkelingen in het Stationsgebied met elkaar verbonden worden en samen met de historische binnenstad een geheel vormen. Hoe dat er uit gaan zien, staat in de Toekomstvisie Utrecht Centrum: a Healthy Urban Boost. Van de Toekomstvisie is ook een geschetste versie gemaakt, met artist impressions en tekeningen over het toekomstige Utrecht Centrum.

De bouw van het nieuwe stationsgebied is een hechte samenwerking tussen Gemeente Utrecht, Klépierre, NS, ProRail en Jaarbeurs

Smart Sustainable District
Het gebied is geselecteerd als ‘icoon voor duurzame herontwikkeling’ door het Europese Climate-KIC programma ‘Smart Sustainable Districts’. Onder leiding van Utrecht Sustainability Institute (USI) zullen verschillende kennisinstellingen uit Europa de duurzame herontwikkelingsambities van de gemeente Utrecht en Jaarbeurs verder uitwerken en input geven voor de herontwikkelingsplannen in 2015-2016.

Lees meer over:
De huidige situatie in het stationsgebied
Duurzaamheidsambities voor de herontwikkeling van het Beurskwartier Utrecht
Prioriteiten binnen het SSD-programma
Project partners

Afbeelding: ©CU2030.nl